For å se hele artikkelen med bilder, TRYKK HER Skrevet av: Magnus Blaker, for NETTAVISEN.NO
Ifølge en fersk undersøkelse viser at nesten én av fem har foto som en viktig hobby, og at nesten tre av fire av oss tar bilder.
Mange har med andre ord fått øynene opp for gleden av å fotografere, men bruker bare de automatiske innstillingene på kameraet. Dette fører ofte til bilder som er dårligere enn optimalt.
Fotografi er enkelt
Fotografi er i prinsippet svært enkelt, og det er få begreper å holde styr på hvis du bare vil lære deg det grunnleggende.
I denne artikkelen går vi gjennom de aller mest grunnleggende innstillingene i kameraet ditt, som gjør at du kan få bedre bilder.
Etter å ha lest denne artikkelen vil du forstå hva ISO, lukkertid og blender er, og det er i grunn alt du trenger for å ta det første skrittet mot bedre bilder.
Kort gjennomgang av begreper
La oss først ta en veldig kort forklaring på hva de overnevnte begrepene betyr, og etter å ha lest gjennom artikkelen vil vi bygge videre med utdypende forklaring:
ISO: Dette er i kamerasammenheng en måleenhet for hvor lyssensitiv filmen eller bildebrikken i kameraet er. Jo høyere ISO-tall, jo mer lyssensitivt blir kameraet, og dermed trenger du mindre lys. Ulempen er at høyt ISO-tall betyr mer støy i bildene.
På bildet til venstre er det brukt stor blenderåpning (f5.0) som gjør at bildet blir skarpt bare rundt området hvor kameraet har fokusert. Til høyre er det brukt liten blenderåpning (f22) som gjør at bildet blir skarpt både fremfor og bak fokusområdet (god dybdeskarphet).
Lukker: Dette er tiden filmen eller bildebrikken blir eksponert for lys. En lukkertid på ett sekund betyr at filmen/bildebrikken tar i mot og «lagrer» informasjon i ett sekund. Er lukkeren 1/60 av et sekund, tar bildebrikken i mot informasjon i 0,0166 sekunder. Jo kortere lukkertid en har, jo mer kan du «fryse» bevegelser.
Grunnprinsippet for et fotografi er at en film eller bildebrikke må motta tilstrekkelig mengde lys på rett måte.
Bruker du høy ISO-verdi, trenger du mindre lys inn på filmen, noe som igjen betyr at du kan ha kortere lukkertid. En kortere lukkertid er en fordel i den forstand at det er lettere å holde kameraet stille slik at du får skarpere bilder. Beveger du kameraet mens kameraet tar bilde, blir bildet uskarpt.
Blender: Dette handler om hvor stor åpningen er mellom linsen og filmen/objektivet. En stor åpning betyr at mye lys slipper inn, mens en liten åpning betyr at lite lys slipper inn. Hvis mye lys slipper inn, kan du ha kortere lukkertid. Slipper lite lys inn på filmen/bildebrikken, må du naturlig nok ha lenger lukkertid for å totalt få inn den nødvendige mengden lys.
Fordelen med liten åpning (lite lys) er at en får god dybdeskarphet. Blender måles i tall fra typisk 1,4-22, høyt tall betyr liten åpning og bedre dybdeskarphet.
Grunnfunksjonene på kameraet
De fleste kameraer som koster over 1.500 kroner har et lite hjul på toppen der du kan velge mellom en grønn innstilling P, Tv, Av og M. I tillegg er det ofte noen flere ferdige innstillinger for forskjellige situasjoner, som portrettfotografering, kveldsbilder og lignende.
Grønn innstilling: Dette er full automatikk, og er den perfekte «pek og klikk» innstillingen. Du trenger ingen forkunnskaper for å bruke denne innstillingen.
P (program): Her velger kameraet lukkertid og blenderåpning som på grønn innstilling, men du har selv kontroll over ting som blitz og ISO-verdi.
Du kan også justere de fleste andre avanserte innstillinger i kameraet som den grønne innstillingen gjør at kameraet tar seg av selv.
Det øverste bildet er tatt med lang lukkertid (1/8 sekund). Det gjør at bevegelser blir uskarpe, og skaper et mer preg av liv. På det nederste har vi brukt kort lukkertid (1/125 sekund), noe som fryser bevegelsene, noe som ofte er å foretrekke.
Av (blenderprioritering): Setter du kameraet på Av, bestemmer du som fotograf hva som skal være blenderåpningen, mens kameraet selv da justerer lukkertiden basert på ditt valg av blender. Ved å bruke denne innstillingen kan du selv bestemme hvor mye dybdeskarphet som skal være i bildet.
Tv (lukkerprioritering): Velger du denne innstillingen, velger du selv lukkertiden, og kameraet justerer da selv blenderen basert på din lukkertid. På denne måten kan du selv bestemme i hvor stor grad du skal fryse bevegelser, eller eventuelt lage bilder med bevegelsesuskarphet.
M (manuell): Her justerer du både blender og lukkertid selv. Dette er en innstilling det kan være greit å holde seg unna med mindre du har svært gode kunnskaper om fotografering.
De andre innstillingene du har på hjulet, med portrettfotografi og lignende er bare forhåndsdefinerte innstillinger.
Fotografi handler om å kombinere
Fotografering handler i det store og hele om forholdet mellom ISO-verdien, blenderen og lukkertiden.
Det vanskeligste som fotograf er alltid å ta bilder i dårlig lys. Er det lite lys i et rom, er det flere måter du kan løse dette på.
Den mest åpenbare løsningen er å bruke lenger lukkertid slik at filmen/bildebrikken eksponeres for lys over en lengre periode. På denne måten vil du få nok lys til at bildet kan bli brukbart, men samtidig er det nesten håpløst å holde et kamera helst stødig i mer enn 1/30 av et sekund, og hvis du har små bevegelser i hånda blir bildet uskarpt. Løsningen kan da være å bruke et stativ.
På toppen har vi brukt ISO-verdi 1600 på et speilreflekskamera. Som du kan se er det et relativt grumsete bilde. På bildet under er støyen nærmest ikke-eksisterende - her har vi brukt ISO-verdi 100.
Mer støy kan være å foretrekke
En annen mulighet er å justere ISO-verdien. På et filmbasert kamera betyr det at du må skifte film, og er i de fleste tilfeller uaktuelt, men med et digitalkamera kan du på de fleste kameraer justere dette manuelt. Velger du en høy ISO-verdi er det langt enklere å ta bilder under mørke forhold, fordi du ikke må ha så høy lukkertid. Ulempen er derimot at høy ISO-verdi fører til mer støy i bildet.
På moderne speilrefleks-kameraer er det nærmest ikke noe problem å bruke ISO1600 (en veldig høy ISO-verdi), mengden støy blir uansett relativt overlevelig. Høy ISO-verdi på et kompaktkamera er derimot ofte et stort problem, og det å bruke ISO høyere enn 200 gir oftest et håpløst resultat. Canon hevder å gi svært god bildekvalitet med ISO800 på sine nyeste kameraer, men vær klar over at høy ISO er nærmest det samme som mye støy. På et speilrefleks får du nesten alltid godt resultat med ISO opp til 800.
Lykke til!
Hvis du er fotograf
xxxx
Og klokka er:
Tema: "åndsverkloven"
Depht of field
Etiketter
2010
(6)
2011
(49)
animal
(15)
Annet
(42)
artikkel
(5)
artikkel link Geir Brekke
(1)
Bil
(12)
Bybilder
(39)
car
(12)
City
(22)
Diktformidler
(1)
Dyr
(19)
edited
(10)
eksponering
(2)
Folk
(40)
forfattere
(11)
Foto - mine bilder
(288)
Foto/Photo
(6)
fotoeffekt
(4)
fotografer
(7)
Fototips
(7)
free-program
(8)
før/etter
(1)
gratisprogram
(12)
hvitbalanse
(1)
høst
(3)
insect
(2)
Insekter
(2)
juli
(1)
just for fun
(11)
komposisjon
(1)
kromatisk abberasjon
(1)
kunstfoto
(2)
Linker - diverse
(4)
mars
(2)
monocrome
(2)
monthly pics video
(1)
Moro og tull
(12)
Musikk
(1)
måne
(1)
månedens bildevideo
(2)
natur og steder
(38)
nature and places
(33)
Orbs
(2)
other
(40)
photographer
(6)
Planter
(9)
poesi perfomance
(1)
produkt
(1)
Programmer - gratis
(9)
RAW
(5)
RAW-format
(5)
Redigering
(18)
religiøst
(2)
seasons
(3)
SLIDE
(1)
soloppgang
(1)
spørsmål
(2)
stilig
(1)
Stripa
(1)
så rart
(4)
TANKER om....
(3)
teaching
(2)
trøst for sjelen
(1)
tutorial
(3)
tøfft
(1)
undervisning
(17)
utskrift
(1)
video - mine bilder
(1)
video diverse
(3)
Video fotoundervisning
(42)
Video musikk
(3)
vinter
(10)
visittkort
(1)
vår
(2)
winther
(9)
writers
(10)
Øvrig
(5)
å fotografere
(3)
ånderverden
(2)
Årstider
(17)
Geir Brekke
BRYLLUP
Fotografier som vises i dette området er den eksklusive eiendommen til MTSS, innehaver av denne bloggen, og er beskyttet i henhold til internasjonale lover om opphavsrett. Fotografiene kan ikke å lastes ned, reproduseres, kopieres, lagres, manipuleres, brukes eller endres på noen måte, alene eller med annet materiale, eller ved hjelp av datamaskin eller andre elektroniske midler, uten uten tillatelse fra MTSS. Bruk av MTSS's bilder som grunnlag for et annet fotografisk konsept eller illustrasjon er et brudd på opphavsretten. Ved å gå inn dette nettstedet godtar du å være bundet av vilkårene i denne avtalen. Ingen av bildene er innenfor den offentlige sfæren. Copyright-reglene kan du finne til høyre i bloggen - Vennligst ta kontakt dersom noe skulle være av interesse. Det er bare hyggelig, det, og vil bli tatt som et kompliment. Skal bilder brukes ikke-kommersielt: 1 jeg vil vite om det 2 mitt navn/e-postadr. skal stå under bildet 3 ...samt link til min nettside.
onsdag 4. mars 2009
Bli fotoekspert på 1-2-3 - Kan du de grunnleggende funksjonene på kameraet? Vi viser deg triksene - se forskjellen.
Etiketter:
Fototips
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Liste over koblinger - fotosider
- Color vision is the capacity of an organism or machine to distinguish objects based on the wavelengths
- Øyet - The Purkinje effect (sometimes called the Purkinje shift, or dark adaptation)
- Øyet - Fargesyn (Wikipedia - engelsk)
- Fargelære - Color Terms 1 - explaining the qualities of colors -
- Bruksanvisning CS3 (åpner på; "forstå farger")
- Bruke histogrammet (engelsk)
- Minimere støy - stikkord: overeksponere litt (engelsk)
- Minimere støy - (engelsk)
- Redusere støy i Phsh CS3 - (engelsk)
- Redusere støy i Lightroom - (engelsk)
- Sv/hv 5 tips (engelsk)
- Om HDR og landskap (engelsk)
Forskjellige blogger
-
-
-
-
-
4K ULTRA HD, Streaming Not Quite Hollywood (2008) Full`Movie *WATCH!!! Full Movie Not Quite Hollywood Online Not Quite Hollywood* A client end-user can use...for 4 år siden
-
-
Jeg flytter Carl Petters blå blogg til ny adresse. Bloggen har også fått nytt design. Her finner du min nye Carl Petters blå blogg. Velkommen!for 10 år siden
-
Jeg har blogget siden oktober 2007. Bloggen har hatt 300 000 treff siden da, med et snitt på 400 treff pr dag siste år. Jeg har skrevet over 600 innlegg. 4...for 15 år siden
1 kommentar:
Til kommentaren om M, der vil jeg si den kan være nyttig til å lære. Ta først et bilde med full automatikk, og lek deg etterpå med M på samme motiv/omgivelse, da lærer man mye.
De andre halvautomatiske innstillingene kan også være nyttige på samme måte.
Lek og lær :-)
Legg inn en kommentar