Visittkort

Visittkort
NYHET: Trykk på bildet, kom til min fotSIDE på FaceBook

Hvis du er fotograf

xxxx



Og klokka er:

BRYLLUP

Fotografier som vises i dette området er den eksklusive eiendommen til MTSS, innehaver av denne bloggen, og er beskyttet i henhold til internasjonale lover om opphavsrett. Fotografiene kan ikke å lastes ned, reproduseres, kopieres, lagres, manipuleres, brukes eller endres på noen måte, alene eller med annet materiale, eller ved hjelp av datamaskin eller andre elektroniske midler, uten uten tillatelse fra MTSS. Bruk av MTSS's bilder som grunnlag for et annet fotografisk konsept eller illustrasjon er et brudd på opphavsretten. Ved å gå inn dette nettstedet godtar du å være bundet av vilkårene i denne avtalen. Ingen av bildene er innenfor den offentlige sfæren. Copyright-reglene kan du finne til høyre i bloggen - Vennligst ta kontakt dersom noe skulle være av interesse. Det er bare hyggelig, det, og vil bli tatt som et kompliment. Skal bilder brukes ikke-kommersielt: 1 jeg vil vite om det 2 mitt navn/e-postadr. skal stå under bildet 3 ...samt link til min nettside.

mandag 30. mai 2011

Konkurrent - jeg???

Jeg har alltid undret meg over det å konkurrere med andre, og til dels i mange år prøvd å pålegge meg å ha som mål, å ha favoritter jeg skal bli like god som, eller bedre.

Av en eller annen grunn, finner jeg ikke ut av det, det å drives av å bli "bedre enn" disse, mine favoritter. Innen idrett hadde det vel vært enklere, tenker jeg, mer konkret, der man f.eks. skal løpe fortere, skåre flere mål, osv. enn konkurrenten.

Men, det genet mangler visst jeg.

Jeg ser gjerne på fotball, men kan ikke gå på fotballkamp. Dette fordi jeg alltid holder med de som spiller best, og det kan jo vise seg at jeg sitter på feil arena, blant fansene til det andre laget.  Synes jeg ser det, midt blant fansen til Vål'enga - laget i mitt hjerte, i en kamp mellom dem og Rosenborg, at jeg blir grepet av flott spill fra Rosenborg sin side, og jubler når de får inn et, i utgangspunktetet umulig, mål...... Det blir vel som å banne i kjerka, vel?

Og hva har det med foto å gjøre?

Vel, ettersom fotografering er noe jeg bruker det meste av fritiden min på, så er det plattformen min for eventuell konkurranse, ettersom jeg ønsker å bli dyktig nok til å ha det som levebrød.  Og da handler det om å bli sett, og bedømt, av andre. Positivt, selvfølgelig.

Jeg finner allikevel ikke, inni meg, at jeg er, eller skal bli en som lever i konkurranse med andre. Blir jeg fotograf, så blir jeg "kollega".

Internett er fantastisk, folk er fantastiske, det flommer over av kunnskap og hjelpere, dersom man går inn for å utvikle seg innen foto den veien, og sikkert mye annet også. Ettersom jeg ikke har anledning til å sette meg på skolebenken, så har internett åpnet verden for meg, når det gjelder å utvikle meg innen foto.

Min største konkurrent, har blitt meg selv. Og jeg har mange gode forbilder som inspirerer,  og generøse hjelpere på ulike forum.

Jeg har luktet på en konkurranse, til tross for at jeg mangler genet/instinktet for å konkurrere. Har ikke helt bestemt meg ennå for om jeg sender inn bilder. Premiene er veldig lukrative, og det trekker meg. Skal jeg være med i den konkurransen, så dreier det seg ikke om de andre konkurrentene, ikke for meg, i hvert fall.

Da dreier det seg om at jeg går inn i prosjektet, tar bildene, går igjennom dem, og vurderer ut ifra mitt ståsted, om jeg har gjort mitt beste, og sånn sett, i mine øyne, så er de da bra nok til å sendes inn. Finner jeg at de ikke er det, så er det antakelig fordi det er noe jeg ennå ikke behersker, som jeg er pinlig klar over, og som jeg vet at er et "must". Da får det heller vente til det dukker opp en annen anledning. Så, kanskje jeg  fristes til å bli konkurrent en dag, allikevel?





.

søndag 29. mai 2011

Bilder fra min; "My shutter space"

.

Find more photos like this on Photo Community - MyShutterspace

.
Find more photos like this on Photo Community - MyShutterspace

.

lørdag 28. mai 2011

Lagre bilder, mapper og struktur.

Hvordan tar man egentlig vare på bildene sine?
Det er vel ikke bare èn løsning på det, tenker jeg.
Men, slik gjør jeg det........

Arkivstrukturen jeg bruker:

Hovedmapper: Årstall
Undermapper: mnd
Undermapper: tema
I eksempelet over, den strukturen jeg bruker, så er det selvfølgelig rom for å lage mapper i mapper, dersom jeg ønsker det. For tiden leser jeg veldig mye teknisk, for deretter å prøve ut kunnskapen, da har jeg laget en mappe jeg kaller testmappe. De bildene som da er verdt å ta vare på, etter gjennomgang, fører jeg over til hovedmappen for den måneden, og tømmer testmappa for bilder jeg er ferdig med.

Dersom jeg ønsker det, lager jeg eventuelt en egen mappe for de bildene jeg tar vare på, da det kan være at jeg har et tema, og vil holde bildene for seg selv. Hos meg kan det bli mange bilder på en måned, så temamapper kan også bidra til at når jeg åpner en mappe, at det ikke tar unødvendig stor plass å åpne bilder, og de blir lettere å finne. Eks. på tema: bryllup, julaften, bursdag, Frognerparken, musikere etc.

Ved å lagre bilder på tema, blir det også lettere å søke etter bilder i Windows, selv uten et bildebehandlingsprogram hvor man/jeg lager etiketter som kan søkes på.
.
Jeg tar gjerne imot råd om andre lagringsstrukturer.

.

mandag 23. mai 2011

RAW-format og redigering

I et par tidligere innlegg har jeg påstått at det lønner seg å bruke RAW-formatet. Sikkert en sannhet med modifikasjoner. Men, tar man seg tid til å lære utstyret sitt, redigeringsmuligheter/fremkalling, så blir man mye friere til å produsere/skape bildene slik man har tenkt at de skal bli. Allikevel,det finnes situasjoner/sammenhenger der det ikke er så viktig å kunne etterbehandle bildene, og hvor man tar til takke med det programmet i kameraet som redigerer bildene i jpg.

Jo mer jeg lærer om fotografering, jo mer øker min forståelse av alle kompromisser som må tas, og det er helt klart for meg at ikke alle bilder er like interessant å sitte å fremkalle selv, ned i minste detalj. Dersom jeg ikke finner det så viktig at ethvert bilde skal ha en høy kvalitet, så kan jpg være et bra alternativ, uavhengig om jeg bruker et speilreflexkamera eller andre mindre kameraer. Det er selvfølgelig ikke noe i veien for at man allikevel får gode bilder ;-)  .

Ettersom RAW-bilder krever etterbehandling, så har det også blitt viktig for meg, for å kunne velge rett under fotograferingen, å beherske/kjenne det digitale mørkerommets muligheter og begrensninger.

Jeg har begynt å "vanke" inne på http://www.foto.no/ den siste tiden, og på forumet der inne, det er mye flotte tråder med spørsmål og svar - mye hjelpsomme folk. Man kan være betalende, eller ikke-betalende medlem.

Med hensyn til formatet RAW, så blir det henvist til flere sider på nettet som kan bidra til at man får mest mulig ut av formatet/bildet.

Jeg legger ved linker under, og kommer tilbake til denne artikkelen med flere linker dersom jeg kommer over flere sider som gir god informasjon.

Av Paul Konradsen - Råfilkonvertering: LightRoom 2 - på foto.no.
http://foto.no/cgi-bin/articles/articleView.cgi?articleId=41470
Kan leses av alle.
Boka kan lastes ned som en 48Mb PDF-fil av sølv- og gullmedlemmer (betalende medlemmer).

Amazing Landscapes using Adobe Camera Raw and Adobe Photoshop (steg for steg, ikke video).
http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-retouching/amazing-landscapes-using-adobe-camera-raw-and-adobe-photoshop.html
oversatt av Google til norsk:
http://translate.google.com/translate?hl=no&sl=en&tl=no&u=http%3A%2F%2Fphotoshoptutorials.ws%2Fphotoshop-tutorials%2Fphoto-retouching%2Famazing-landscapes-using-adobe-camera-raw-and-adobe-photoshop.html

Shoot It RAW! (Og mange andre nyttige sider)
oversatt av Google til norsk:

Rawbilder.se
 - der finner du gratis grunnkurs, samt man kan kjøpe forskjellige kurs.
Ettersom jeg ikke er altfor god i engelsk, bruker jeg ofte Google oversetter. Det kan til tider bli veldig rare oversettelser, og noen ganger til og med helt uforståelig. Men man har muligheten til å sette pekeren/musa over teksten, slik at den engelske teksten kommer til syne. Tekst på bilder blir ikke oversatt, da de ikke leses som tekst av programmet, fordi de faktisk er bilder. Ofte finner man den samme teksten i det oversatte tekstområdet, så som regel går det greit å lese på den måten, i tillegg til at man kan få seg en god latter innimellom.

(Dette innlegget oversatt til engelsk av Google: http://translate.google.com/translate?hl=no&sl=no&tl=en&u=http%3A%2F%2Fstensrudsvendsenyahoo.blogspot.com%2F2011%2F05%2Fraw-format-og-redigering.html   Jeg liker denne oversatte setningen godt: ......if I use a mirror reflex camera or other small cameras. It is of course nothing in the way that you'll still get good photos ;-).    )

Og til slutt, bare for moro, så legger jeg ved et av bildene jeg har jobbet med i det siste, det kan vel ikke lenger kalles et fotografi, selv om fotografiet var utgangspunktet for resultatet.
.

Forskjellige blogger

Random pics

tilfeldig utvalgte artikler fra bloggen: